PST – JEST Social Study Class 6

0
588
JEST - PST Social Study
JEST - PST Social Study

PST – JEST Social Study Class 6 Test Preparation

Unit.1 World-View, Society and Civilization

Chapter. One: Knowing and Understanding Past

Q1. History is the study of past, particularly ____, ____and ____?

Answer: People, places and events

Q2. We can study history by using two types of sources called?

Answer: Primary Sources and Secondary Source

Q3. History must be based on?

Answer: Evidence and logical thought

PST / JEST Social Study Class 6

Unit.1 worldview, Society and Civilization

Chapter. Two: Origin of Human Life

Q1. Which book was published by Charles Darwin in 1859?

Answer: The Origin of Species

Q2. Theory of Evolution was given by?

Answer: Charles Darwin

Q3. Earth is about ……… billion years old?

Answer: 4.5

Q4. Human evolution took over how many years?

Answer: Six Million Years

Q5. Human evolution occurred on the continent of?

Answer: Africa

Q6. Which is the study of humans, past and present?

Answer: Anthropology

Q7. Modern Human beings are known as?

Answer: Homo sapiens

PST / JEST Social Study Class 6

Unit.1 World-View, Society and Civilization

Chapter. Three Society

Iviewpakistan

Q1. When Hunting and gathering society began?

Answer: 100,000 years ago

Q2. When Postal society began?

Answer: 12,000 years ago

Q3. When Horticultural society began?

Answer: 12,000 years ago

Q4. When Agricultural society began?

Answer: 8,000 years ago

Q5. When Industrial society began?

Answer: 1769

Q6. When Post-industrial society began?

Answer: 1950

For PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.2 Indus Valley Civilization

Chapter. 1 Land and People of Indus Valley Civilization

Q1. In which time period did Indus Civilization exist?

Answer: 3300-1300 BC

Q2. In which time period did Indus Civilization flourish?

Answer: 2600-1900 BC

Q3. Which city was center of power of Indus Civilization?

Answer: Harappa

Q4. How much area was covered by Indus Valley Civilization?

Answer: 1.25 million sq. km

Q5. Name the biggest two cities of Indus Valley Civilization?

Answer: Harappa and Moen Jo Daro

Q6. What was population of Indus Civilization?

Answer: Five million people

For PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.2 Indus Valley Civilization

Chapter. 2 Art and Architecture of Indus Civilization

Q1. Where great Bath is located?

Answer: Moen Jo Daro

Q2. Dancing Girl is found at?

Answer: Moen Jo Daro

For PST / JEST Test Social Study Class 6 Unit.2 Indus Valley Civilization

Chapter. 3 Tools, Technologies, Science and Trade

Q1. Wheel was invented by people of?

Answer: Indus Civilization

Q2. Most tools were made of?

Answer: Stones

Q3. The economy of Indus Civilization depended on?

Answer: Trade

For PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.2 Indus Valley Civilization

Chapter. 4 End of Indus Civilization

Q1. Indus Civilization began in?

Answer: 3300 BC

Q2. Indus civilization ended in?

Answer: 1300 BC

Q3. Which event in considered to be responsible to end Indus Civilization? Answer: Aryans’attack

For PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.3 Governing Ourselves

Chapter. 2 Organization and Functions of Federal Government

Q1. Which form of government is provided by constitution of 1973 of Pakistan?

Answer: Federal and Parliamentary

Q2. How many branches does Federal Government have?

Answer: Three

Q3. Legislative branch of Federal Government consists of how many houses?

Answer: Two (National Assembly and Senate)

Q4. How many members does National Assembly have?

Answer: 324 (60 Women 10 Minorities)

Q5. How many members does Senate have?

Answer: 104 (23 each province 4 Islamabad 8 FATA)

Q6. Who appoints the Chief Justice of the Supreme Court?

Answer: President

Q7. Chief Justice may remain in office until the age of?

Answer: ( )

Q8. Who is the head of province?

Answer: Governor

Q9. Who is the head of provincial government?

Answer: Chief Minster

For PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.3 Governing Ourselves

Chapter. 3 Local Government

Q1. Which is lowest level of government?

Answer: Local Government

Q2. Which three tier (systems) are provided to local government?

Answer: District Council, Taluka Council and Union Council

Q3. Which is the basic tier of local government?

Answer: Union Council

Q4. Which tier of local government approves development plans? Answer: District Council

For PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.3 Governing Ourselves

Chapter. 4 Elections

Q1. ECP stand for?

Answer: Election Commission of Pakistan

Q2. How many members are there in ECP?

Answer: Four

Q3. CEC stands for?

Answer: Chief Election Commissioner

Q4. Who is chairman of ECP?

Answer: CEC

Q5 Members of ECP are chosen from?

Answer: High Courts of Provinces

Q6. Chief Election Commissioner must be former judge of? Answer: Supreme Court

Q7. CBO stands for?

Answer: Community Based Organization

For PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.4 The Media

Chapter. 1 The Media, Forms and Roles

Q1. Print Media include?

Answer: Newspapers, Magazines

Q2. Electronic Media include?

Answer: Radio, TV

Q3. Digital Media include?

Answer: Websites, blogs, internet

Q4. Social Media include?

Answer: Twitter, WhatsApp, FB, etc.

For PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.4 The Media

Chapter. 2 Media in a Democratic Society PST – JEST 

Q1. Which article of 1973 constitutions gives freedom of expression?

Answer: 19

Q2. Which article of 1973 constitutions guarantees “Right to Information?

Answer: 19 (A)

Q3. PNNABRO stands for?

Answer: PNNABRO stands for

P=Pakistan Press

N=Newspaper,

N=News Agencies

BRO= Book Registration Ordinance

Q4. PNNABRO was set up in order to regulate? Answer: PEMRA

Q5. PEMRA stands for?

Answer: Pakistan Electronic Media Regulatory Authority

Q6. When PEMRA was regulated?

Answer: 2002

For PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.4 The Media

Chapter. 3 Imperfections of Media

Q1. Which is tendency to favor one side?

Answer: Bias

Q2. Which is judgment about particular group without knowing it properly?

Answer: Stereotyping

Q3. Systematic

PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.5 Land and People of South Asia

Chapter. 1 Region of South Asia PST – JEST

Q1 How many countries are there in South Asia?

Answer: Eight

Q2. What separates the South Asia from rest of the Asia?

Answer: Mountain ranges

Q3. What lies to the South of Pakistan?

Answer: Arabian Sea

Q4. What lies to the South of Bangladesh?

Answer: Bay of Bengal

Q5. An area of land that shares common features is called?

Answer: Region

PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.5 Land and People of South Asia

Chapter. 2 Land of South Asia PST- JEST Jobs Questions

Q1. Mount Everest lies in which mountain range?

Answer: Himalayas

Q2. K-2 lies in which mountain range?

Answer: Karakoram

Q3. Rakaposhi lies in which mountain range?

Answer: Karakoram

Q4. How many plateaus are there in South Asia?

Answer: Three (two in Pakistan one in India)

Q5. Name the only plateau of India?

Answer: Deccan Plateau

Q6. Name the plains of South Asia?

Answer: Indus (Pakistan) Ganges (India) and Brahmaputra (Bangladesh)

PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.5 Land and People of South Asia

Chapter. 3 People of South Asia  Test Preparation

PST / JEST Test Social Study Class 6
PST / JEST Test Social Study Class 6

Q1. Name the official languages of India?

Answer: Hindi and English

Q2. Old name of Sri Lanka is?

Answer: Ceylon

Q3. Which country of South Asia consists of group of islands?

Answer: Maldive

PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.5 Land and People of South Asia

Chapter. 4 The Work People Do Test Preparation

Q1. How many types of work structures are there?

Answer: Four

PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.6 Population PST / JEST Test Social Study Class 6

Chapter. One Population Test Preparation

PST – JEST Social Study Class 6

Q1. Most populated country in the world is?

Answer: China

Q2. Which is most populated Muslim country in the world?

Answer: Indonesia

PST / JEST Test Social Study Class 6

Unit.6 Population

Chapter. Two Increasing Population in South Asia PST / JEST Test Social Study Class 6

Q1. Which country is most populated in South Asia?

Answer: India

EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI

PST / JEST Test Social Study Class 6 Unit.6 Population

Chapter. 3 Growing Population: Problems and Solutions

Q1. Which country has reduced birth rate?

Answer: China

PST – JEST Social Study Class 6

Private upated jobs click Here

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here